Geschikte uitvaartverzekering: Hoe kies je die?

Er zijn verschillende vormen uitvaartverzekeringen. Het grootste verschil tussen uitvaartverzekeringen zit in de manier waarop er wordt uitgekeerd en de hoeveelheid keuzevrijheid de jij en je nabestaanden hebben wat betreft jouw uitvaart. Welke vorm uitvaartverzekering geschikt is voor jou is, hangt af van de wensen die je hebt. Elke uitvaartverzekering heeft andere voor -en nadelen. Bovendien verschillende de polisvoorwaarden en premies per verzekeringsmaatschappij. Om te beslissen welke verzekering het geschiktst bij jouw wensen en binnen jouw financiële plaatje past, is het verstandig om de verschillende verzekeringen en aanbieders met elkaar te vergelijken.
Voor de vergelijking van uitvaartverzekeringen en aanbieders kom je al snel op het internet terecht.

Stappenplan uitvaartverzekeringen kiezen en afsluiten

Om de uitvaartverzekering te krijgen die het meest geschikt voor jou is, is het belangrijk om de volgende stappen in aangegeven volgorde te nemen:

Stap 1: Kies welke vorm uitvaartverzekering je wilt hebben.

Om tot een keuze te komen moet je jezelf verschillen vragen stellen. Allereerst moet je jezelf afvragen of je jouw nabestaanden de zorg voor de uitvaart uit handen wil laten nemen of dat je wil dat je nabestaanden juist zelf mogen en kunnen beslissen over de inrichting van jouw uitvaart. Indien je wil dat alles geregeld wordt kun je het juiste de keuze maken om voor een natura uitvaartverzekering of combinatie uitvaartverzekering te gaan. De uitvaartverzekeraar regelt dan (het grootste deel van) de uitvaart. Als je liever jouw uitvaart in eigen hand neemt of je nabestaanden de vrijheid wil geven om jouw uitvaart te verzorgen, kun je beter voor een kapitaal uitvaartverzekering of natura sommen uitvaartverzekering gaan. Bij het afsluiten van deze verzekeringsvormen kun je zelf beslissen voor welk geldbedrag je je wilt verzekeren. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel de door jou gewenste uitvaart ongeveer zal gaan kosten. Met het verzekerde geldbedrag kun jij of kunnen je nabestaanden met volledige vrijheid jouw uitvaart invullen.

Stap 2: Vergelijk de premiebedragen en premieduur zorgvuldig.

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering is men vaak geneigd vooral te letten op de maandelijkse premie die voor de verzekering betaald moet worden. Hoe lang de premie betaald moet worden is echter net zo belangrijk. Dit verschilt per verzekering even sterk als de maandpremie en bepaald uiteindelijk of een verzekering die op het eerste oog het voordeligste lijkt (door een lage maandpremie) dat ook daadwerkelijk is. Zo betaal je bij de ene verzekeringsmaatschappij bijvoorbeeld levenslang een maandpremie terwijl dat bij de andere maatschappij maar tot een bepaalde leeftijd hoeft. Zo is een uitvaartverzekering met een maandpremie van 5,- euro voor 40 jaar lang, toch prijziger dan een verzekering met een maandelijkse premie van 8,- euro waarvan de looptijd maar 20 jaar bedraagt. Het is dus belangrijk om je niet te laten misleiden door een lage maandpremie, maar om eerst te bereken hoeveel er door jou in het totaal betaald moet worden voor de verzekering.

Stap 3: Ga na of er bijkomende kosten komen kijken bij het afsluiten van de verzekering.

In veel gevallen zijn er kosten verbonden aan het afsluiten van een uitvaartverzekering. Deze eenmalige kosten worden, als u zelf de verzekering bij een uitvaartverzekeraar regelt, advies –en distributiekosten genoemd. Als je een uitvaartverzekering afsluit via een tussenpersoon kun je ook rekenen op dit soort extra kosten, deze zijn in veel gevallen nog hoger dan de advies –en distributiekosten, vandaar dit stappenplan om het zelf afsluiten van een uitvaartverzekering gemakkelijker te maken.

Stap 4: Controleer na het afsluiten van de verzekering uw verzekeringspolis.

Wanneer je een uitvaartverzekering hebt afgesloten ontvang je de verzekeringspolis met daarin alle voorwaarden. Neem deze goed door en controleer of alles zo op de polis staat vermeld als dat je hebt aangevraagd.

Stap 5: Blijf je polis in de toekomst doornemen en vergelijken.

Als je een uitvaartverzekering hebt afgesloten en de verzekeringspolis ligt alweer een aantal jaren in de kast, is het verstandig om deze weer eens door te nemen. Het kan zijn dat jouw wensen met de jaren veranderd zijn en dat het verzekerde bedrag en/of dienstenpakket aangepast moet worden. Bovendien kan het ook zo zijn dat de verzekeraars hun premies hebben aangepast en dat je bij een andere verzekeraar voordeliger uit bent. Af en toe een nieuwe vergelijking maken tussen verschillende verzekeraars is dan ook verstandig om te doen. Sommige verzekeraars nemen zelf eens in de zoveel jaar contact met je op om te bekijken of de polisvoorwaarden nog aan jouw wensen voldoen.