Kosten uitvaartverzekering

Net als bij andere verzekeringen moet er voor een uitvaartverzekering een premie betaald worden. Dit zijn de kosten die aan het hebben van de verzekering verbonden zijn. Hoe hoog de premie van een uitvaartverzekering is, is afhankelijk van de leeftijd waarop je de verzekering afsluit, de hoogte van het bedrag waarvoor je verzekerd wilt zijn en in de meeste gevallen ook van je gezondheidsverklaring. Bovendien komen er bij het afsluiten van een uitvaartverzekering eenmalige afsluitkosten ofwel advies- en distributiekosten kijken.

Premieduur

Hoe lang en wanneer de verzekeringspremie betaald moet worden; de premieduur van de verzekering, is afhankelijk van drie verschillende factoren: de uitvaartverzekeringsmaatschappij, het soort uitvaartverzekering en jouw eigen voorkeuren. Bij de meeste verzekeringen kan je zelf bepalen of je de premie per maand, per kwartaal of jaarlijks betaalt. Ook kun je de premie in één keer betalen, dan is er sprake van een koopsom uitvaartverzekering. De periode dat de premie betaald moet worden, kan ook variëren. De premiebetaling kan bijvoorbeeld 30 jaar duren, levenslang, maar ook tot een bepaalde leeftijd lopen. De meest voorkomende verzekeringspolis is de premiebetaling tot de leeftijd van 85 jaar. Afhankelijk van de periode dat er premie betaald zal worden en van hoe vaak (per maand, kwartaal of jaar) je de premie gaat betalen, wordt de hoogte van het premiebedrag bepaald. Nadat de looptijd van de premiebetaling is afgelopen, blijft de verzekering gewoon bestaan en komt de verzekering tot uit uitkering wanneer je komt te overlijden. Een uitvaartverzekering is dus een verzekering die altijd uitkeert, ook als je na de betalingstermijn geen premie meer betaald.

Gezondheidsverklaring

Bij de meeste verzekeraars dien je een gezondheidsverklaring aan te leveren alvorens de uitvaartverzekering wordt geaccepteerd. De verzekeraar heeft dit nodig om de hoogte van jouw persoonlijke premie te kunnen bepalen. De premie wordt op basis van een aantal gegevens berekend en je gezondheid is er daar één van. De kans dat je eerder komt te overlijden bij een slechte gezondheid is immers groter, waardoor de premie voor de verzekering ook duurder zal worden. Er zijn echter ook verzekeraars die geen gezondheidsverklaring eisen. Houdt er dan wel rekening mee dat er bij de verzekering Carenzjaren zijn. Dit houdt een soort van wachttijd in die de verzekeringsmaatschappij hanteert. Indien je binnen de wachttijd komt te overlijden zal er geen volledige uitkering plaatsvinden. De nabestaanden krijgen dan de betaalde premie of koopsom van de verzekeringsmaatschappij terug. Je kunt de Carenzjaren zien als een eigen risico.

Gezinsverzekering

Bij een uitvaartverzekering kun je altijd je kinderen meeverzekeren. Bij een aantal verzekeraars zijn kinderen tot 18 jaar zelfs gratis meeverzekerd. Dit is ideaal voor gezinnen. Het is daarom belangrijk om goed te bekijken welke dekking het beste bij jouw situatie past om de meest geschikte en voordelige verzekering te kunnen kiezen. Het vergelijken van verschillende uitvaartverzekeringen en verzekeringsmaatschappijen kan je veel geld besparen (zie: ‘Hoe kies ik de beste uitvaartverzekering?’).

Afsluitkosten

Naast de kosten van de uitvaartverzekering zelf; de premiekosten, komen er bij het afsluiten van de uitvaartverzekering ook eenmalige kosten kijken. Wanneer je de uitvaartverzekering zelf rechtstreeks bij de verzekeraar afsluit gaat het om distributie- en advieskosten. De verzekeraar brengt deze eenmalige kosten in rekening voor hun advies en de verwerking van de verzekering. Als een wijziging van je uitvaartverzekering gepaard gaat met nieuw advies, rekenen sommige uitvaartverzekeraars opnieuw advies- en distributiekosten. Wanneer je uitvaartverzekering via een tussenpersoon afsluit, betaal je een bepaald bedrag voor de dienstverlening van deze tussenpersoon. Het gaat in dat geval om advies –en bemiddelingskosten. Tot 2013 ontvingen tussenpersonen provisie die versleuteld was in de premie die de consumenten voor de afgesloten uitvaartverzekeringen betalen. Consumenten die voor 2013 hun uitvaartverzekering hebben afgesloten, betalen hierdoor maandelijks nog steeds provisie aan de tussenpersoon. Voor werkzaamheden van de tussenpersoon waarvoor in het verleden al provisie betaald is en nu nog wordt betaald, horen nu geen extra kosten in rekening te worden gebracht. Over vóór 2013 afgesloten uitvaartverzekeringen moet je dus kosteloos advies kunnen vragen.