Is een uitvaartverzekering nodig?

Of jij een uitvaartverzekering nodig hebt is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke financiële situatie. Een uitvaartverzekering is niet verplicht, maar omdat een uitvaart aardige kosten met zich mee brengt vaak wel verstandig. De gemiddelde uitvaart kost rond de 7.000 euro,-. Niet iedereen heeft zoveel geld op zijn of haar spaarrekening staan. Het is dan ook in veel gevallen slim om een uitvaartverzekering af te sluiten. Onderzoek van het televisieprogramma Kassa wees zelfs uit dat het afsluiten van een uitvaartverzekering aan te raden is. Met een uitvaartverzekering verzeker je je tegen de kosten die komen kijken bij jouw uitvaart. Je voorkomt zo dat niet al jouw wensen wat betreft jouw uitvaart vervult kunnen worden en dat je nabestaanden met een financiële last achterblijven. Momenteel heeft al 70% van de Nederlanders een uitvaartverzekering afgesloten.

Heb ik een uitvaartverzekering nodig?

Zoals hierboven al vermeld werd, kost de gemiddelde uitvaart rond de 7000,- euro. Natuurlijk zijn de kosten van een uitvaart erg afhankelijk van jouw persoonlijke wensen. Wanneer je wilt weten of het voor jou verstandig is om een uitvaartverzekering af te sluiten, is het daarom slim om eerst na te gaan wat jouw wensen zijn wat betreft jouw uitvaart. Naar aanleiding hiervan kun je berekenen wat jouw uitvaart ongeveer zal gaan kosten. Vaak kan je het beste kiezen voor een uitvaartverzekering die de kosten van jouw uitvaart zal dekken wanneer je komt te overlijden. Je bent er dan van verzekerd dat de uitvaart die je wilt hebben, bekostigd kan worden en dat jouw nabestaanden geen financiële last van de uitvaart zullen ondervinden.

Voor– en nadelen uitvaartverzekering

Naast het feit dat een uitvaartverzekering ervoor zorgt dat je nabestaanden niet voor de kosten van jouw uitvaart hoeven op te draaien, kan het er ook voor zorgen dat je nabestaanden de uitvaart niet (volledig) zelf hoeven te regelen. In het geval van een natura uitvaartverzekering en een combinatie uitvaartverzekering neemt de verzekeraar een deel van het regelwerk voor de uitvaart uit handen van de nabestaanden en/of begeleid hen hierin.

Alle voordelen van een uitvaartverzekering op een rijtje:

  • Je hoeft je geen zorgen te maken over of je op tijd voldoende geld bij elkaar gespaard krijgt voor de uitvaart die je wenst.
  • Je nabestaanden hoeven jouw uitvaart niet (volledig) zelf te betalen. Het voorkomt dat zij met een financiële last achterblijven.
  • Verschillende uitvaartverzekeringen nemen voor een groot deel de organisatie van de uitvaart voor hun rekening of begeleiden nabestaanden hierin.
  • Hiermee worden je nabestaanden ontlast. Je kunt jouw uitvaart alvast tot in detail regelen zodat je je hier in de toekomst geen zorgen meer over hoeft te maken en je de uitvaart krijg die je wil.

Een uitvaartverzekering kent ook een aantal nadelen en aandachtspunten. Wanneer je een uitvaartverzekering hebt afgesloten is het daarom belangrijk om de volgende punten in de gaten te houden:

  • Vaak blijkt achteraf dat niet alle kosten van de uitvaart gedekt (kunnen) worden, zodat nabestaanden toch een gedeelte zelf bij moeten betalen. Belangrijk is daarom om goed de kleine lettertjes in de polisvoorwaarden te lezen.
  • Door inflatie worden de kosten van een uitvaart jaarlijks hoger. Dit leidt er toe dat het verzekerde bedrag op het moment dat je komt te overlijden niet genoeg meer is om de kosten van jouw uitvaart mee te dekken. Let er daarom op of je een geïndexeerde uitvaartverzekering hebt afgesloten. Heb je dit niet, dan is het belangrijk om eens in de zoveel jaar na te gaan of het door jouw verzekerde bedrag nog wel voldoende is voor de gewenste uitvaart. Zo niet, dan kun je dit bedrag bij je verzekeraar aanpassen.
  • De meeste verzekeringsmaatschappijen kunnen op elk moment de premies en premievoorwaarden aanpassen, u bent dan verplicht om de hogere premie te betalen als je je verzekering wilt behouden. Na wijziging van de verzekering heb je echter ook de mogelijkheid om deze zonder boete binnen 30 dagen op te zeggen. Wanneer je komt te overlijden wordt je uitvaart dan echter niet meer vergoed. Je nabestaanden zullen met hun eigen geld of met het geld dat je hen nalaat jouw uitvaart moeten bekostigen.
  • Overstappen naar een andere uitvaartverzekeraar is vaak financieel nadelig. Omdat je ouder bent dan dat je was het moment dat je je huidige uitvaartverzekering afsloot, zal uw maandelijkse premie bij een nieuwe uitvaartverzekeraar hoger zijn dan dat u eerder betaalde.