Goedkope uitvaartverzekering: Is goedkoper wel beter?

Tegenwoordig is het leven in Nederland al duur genoeg. Het is dan ook niet gek dat veel mensen proberen om geld te besparen door voor goedkopere opties te gaan. Niet alleen in de supermarkt, in de kledingwinkel of bij de energieleverancier, maar ook op het gebied van bijvoorbeeld verzekeringen. Hoe minder geld iets kost, hoe aantrekkelijker we het al snel vinden. Op verzekeringsvergelijkingssites worden uitvaartverzekeringen dan ook onder andere vergeleken op hun (premie)prijs. De prijs van een product is één van de criteria waar consumenten het meest naar kijken en op vergelijken. We zijn al snel geneigd om voor de goedkoopste optie te gaan, ook als het gaat om verzekeringen. Hoe goedkoper een uitvaartverzekering is, hoe sneller we deze verzekering de beste keus lijken te vinden. Maar in hoeverre is een goedkope uitvaartverzekering ook echt beter?

Kleinere dekking

Je moet je beseffen dat een goedkope uitvaartverzekering niet zonder reden goedkoper is dan andere uitvaartverzekeringen. Het is daarom belangrijk om na te gaan waarom een uitvaartverzekering goedkoper is dan anderen. In de meeste gevallen is de reden dat de dekking van de verzekering gewoon kleiner is. Het geldbedrag waarvoor je verzekerd bent is lager of het dienstenpakket minder uitgebreid. Hetgeen dat je krijgt uitgekeerd wanneer je komt te overlijden, is dan dus gewoon kleiner bij deze verzekering. Dit hoeft geen probleem te zijn als je ook maar kleine dekking nodig hebt. Bijvoorbeeld, omdat je een sobere uitvaart wenst of omdat je al een gedeelte van het benodigde bedrag voor jouw uitvaart bij elkaar gespaard hebt of van plan bent nog bij elkaar te sparen. Je hebt dan geen grote dekking nodig en een goedkope uitvaartverzekering met een kleinere dekking is dan prima. Heb je echter de uitkering van een groter geldbedrag of dienstenpakket nodig om de uitvaart die je wilt te kunnen realiseren, dan is een goedkope uitvaartverzekering vaak niet de beste optie. Hoogstwaarschijnlijk dekt de verzekering dan niet genoeg en zullen je nabestaanden dus toch nog bij moeten betalen voor jouw uitvaart of krijg je niet de uitvaart die je graag zou willen krijgen. De goedkoopste uitvaartverzekering is dan niet de beste keuze. Je kunt dan beter een iets hogere prijs voor de verzekering betalen zodat je de dekking krijgt die je nodig hebt. Het is tenslotte zonde van het geld als je jarenlang voor een uitvaartverzekering betaalt (dan wel een lagere premieprijs maar toch) en dat jouw nabestaanden aan het einde van de rit toch nog niet genoeg uitgekeerd krijgen om jouw uitvaart van te kunnen realiseren. Het doel waarvoor je de uitvaartverzekering dan (in de meeste gevallen) hebt afgesloten, wordt niet bereikt. Je nabestaanden zullen toch nog zelf moeten bijbetalen aan jouw uitvaart en/of je krijgt toch niet de uitvaart die je gewenst had.

Goedkope uitvaartverzekering beter of niet?

Een goedkope uitvaartverzekering is dus in lang niet alle gevallen de beste uitvaartverzekering. Het ligt volledig aan de dekking die jij nodig hebt en/of verlangt te hebben of een goedkope uitvaartverzekering een betere keuze voor je is dan een duurdere uitvaartverzekering. De dekking van een goedkope uitvaartverzekering is, zoals hierboven uitgelegd, vaak kleiner, wat er toe leidt dat de verzekeraar vaak niet genoeg uitkeert om de gehele uitvaart van te kunnen betalen. Alleen als je ook over een spaarpotje beschikt, of als je een zeer sobere uitvaart wenst, is zo’n goedkope uitvaartverzekering een goede keuze. In die gevallen hoeven nabestaande ondanks de lage uitkering niet bij te betalen en krijg je alsnog de uitvaart die je wenst. Welke uitvaartverzekering het beste is, hangt dus af van jouw persoonlijke situatie en wensen en niet van de prijs van de verzekering. Niet de goedkoopste uitvaartverzekering, maar de uitvaartverzekering die het beste bij jouw wensen en persoonlijke situatie past is de beste.